buat rakan negeri2 luar

maaf andai terbitan kali ini kasar sedikit. tapi niat gua memang tulus nak membantu rakan2 gua.
apa yang gua nampak makin ramai rakan-rakan gua dari pelusuk negeri2 lain di malaysia sedang melalui zaman culture shock mereka. ataupun setelah ditransilikan ia bermakna kejutan budaya.

dari dulu lagi gua dah sedar.tapi gua buat relaks je.buat macam gua ni patung kura2 je. tak payah pergi jauh. kadang budak2 yang dekat seperti kkb, seremban , port dickson ke dah pun mula menunjukkan kejutan yang mereka terima.gua ingat lagi ada sorang mamat datang kat gua dulu.

"weyh teddy, aku ada port baru best doh nak lepak. ada satu kedai makan kat seksyen 14. kedai dia selekeh je.tapi ramai gila orang. makanan mahal2 tapi puas hati gila, kenyan nak mampus" katanya dengan muka seyakin singa.

gua angguk je lah. malas nak cakap lebih. kesian gila budak2 camni. dia tak tahu tempat tu punyalah port gua kalau lapar nak mati. tempat gua bercanda dengan chicks2 damansara. menu dia pun gua dah hafal 50 percent.

lagi best.

"teddy bila nak bawak aku pergi bukit bintang.nak jugak tengok gro2 kat situ macam mana.".ni paling gua buat relaks.

gua bukan nak tuding jari kat sapa2.gua pun bukan nak berlagak gua tempat kelahiran gua kat sini. gua bukan kesian pun kat lu orang. tapi lu orang membe2 gua. tak kan gua nak biar korang terjerumus ke arah situ. hidup kene sempoi. tak payah nak menggelabah mana. korang chill sudah lah, perlahan2 kayuh.

ni tak. sampai kl. baru kenal perkataan clubbing. asal? style sangat ke ajak gua clubbing tiap2 weekend. lu baru dapat awek pakai skirt pendek sorang dah nak tabik dada setinggi awan. bukan tak boleh. tapi cara tak kena. penampilan ubah la sikit. cara pertuturan diperkasakanlah sikit.ni tidak. selekeh.macam mat indon.dah tu nak ajak gua join.sorry lah brader.

tunggang sana tunggang sini. dah langgar divider baru nak call gua. nasib baik gua sahabat mulia. kalau orang lain.lu pun dah kene langgar. benda simple je. buang sifat berlagak angkuh, perkara jadi senang. bukan gua nak cakap lu boyan ke, budak kampung ke tapi cara hidup kita bukan berbeza pun. buat biasa sudah la dik. lu macam tu, arang sampai kat muka gua jugak.

aduh.

macam mana gua nak cakap pun tak tau. tapi gua tegur dengan cara baik ni. bukan kat lu orang tapi kat diri gua sendiri jugak. ingat, darah taming sari semua orang ada. lain lah mamak kat klcc tu. dia hidup macam mana pun gua tak kisah.mungkin tulisan kali ini nampak sedikit kurang adab. tapi buka mata, luas pemikiran.jangan jadi melayu sejati. melayu yang sensitif dan ingin sentiasa menang.gua langsung tak ada semangat kenegerian ke apa. gua dah banyak kali cakap.kita semua sama.

tugas gua dah selesai.lu orang nak berubah ke tak nak bukan perihal gua lagi. tapi kalau lu nak budak2 hormat lu, lu hidup cara mudah kat sini. takde siapa pun kacau hidup lu kalau lu tak kacau hidup orang.gua susun jari.ampun gua mintak.gua sayang kawan2 gua.jangan jadi selekeh.kalau rasa gua kurang ajar, ajarlah gua.boleh gua ajar lu orang balik.terima kasih.

7 comments:

Liyana Adib said...

Liyana Adib likes this *thumb up* :p

miephobia said...

yeah.! ramai sudah trjerumus..

kesimpulannye,tgk jew ending nye cmne..

hilman.teddy said...

hilman likes liyana adib. haha

Emon. said...

uhh. serously mmg bersepah. college aku pon ada. bila tegor lagi dorg ngade2. tak tau aku nak tego camne =.='

hilman.teddy said...

yeke.buat relaks je.suruh mereke bace blog gua.

edy amir said...

budak kampung.taiping mari.selekeh.itu grunge!

Anonymous said...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.