diBODOHkan ibu.

gua tertekan. perut gua beransur mengecut. gua pandang dinding. dinding pandang gua. gua lekas bangun menuju ke dapur. sejak2 bibik indon gua tu tak ada. rumah tangga kami sekeluarga menjadi sedikit tunggang langgang. urusan makanan gua juga menjadi tidak tentu arah. berak basuh gua juga ke laut.

jadi gua perlukan bibik baru. mana gadis2 comel nak jadi bibik gua. sms gua sekarang. boleh tengok tv sama2. =D

apa2 pun. sampai gua ke dapur. gua bukak peti ais. gua lupa pulak, mana ada resepi dalam peti ais. gua mana reti masak. tak pe. gua nampak roti gardenia atas meja. lekas gua ambik telur ayam mahu goreng.

"manja nak buat apa?" tiba2 tanya ibu gua yang tercinta yang sedang melipat baju di ruang tamu.

"lapau lah. orang nak goreng telor. makan dengan roti" balas gua teresak2 kerana kelaparan yang amat sangat.

gua teruskan agenda. gua angkat kuali. gua turn on fire. kira 30 saat untuk kuali panas. dan kelihatan dua botol minyak masak depan gua. satu kelihatan dengan packaging menarik. dan satu lagi tiada brand. mungkin botol itu ialah botol isi semula yang mak gua isi balik minyak masak kalau dah habis.

sebagai manusia biasa yang tertarik pada packaging menarik. gua sentap yang ada tulis omega 3 tu. macammenarik je. dan masa gua nak tuang minyak dalam kuali. tiba2 singgah frekuensi tinggi di telinga gua.

"oi, jangan pakai minyak masak mak. itu mak punya. pakai yang lagi satu tu!" jerit beliau dengan muka ala2 megan fox sedikit.

gua dah mula kusut. gua terus bertanya.

"lorh, apa beza nya? dua2 minyak masak jugak" tentang gua.

"takde2, pakai lagi satu. tu mak punya. mahal mak beli. yang itu untuk kuruskan badan. minyak masak tu untuk jaga kesihatan." kata beliau dengan konfiden.

gua yang sedikit bengang. gua pun nak kurus jugak.

"awat hang tak habaq mai awal2. mana lah cek nak tau ehh." respon gua.

mak gua tenung gua. gua ingat dia nak baling hanger.

"BODOH" kata mamaku dengan tenang.

HAHAHAHAHAHA. gelak gua tak ingat dunia.

P/s- buat perhatian kau orang. mak gua orang perlis. biarpun usia gua hampir mencecah 20 tahun. gua tetap tak pandai speaking utara. dan selama 20 tahun ni jugak, ini kali pertama mak gua seru BODOH dekat dua secara face to face.

16 comments:

ninanoOna~~ said...

awat hang p tnya lagu 2 kat mak hang..
patot la mak hang kata BODOH~~
ahahhahaha...
lawak..

hilman.teddy said...

mana la cek nak tau.
tu skrg cek nak cari marka utara tu.
boleh tlg ajar cek speaking utara sikit.
haha

syed mohamed bin syed hassan (jen) said...

hahahahahaahahahahahaha...jap2..

pukimak

lamcau

pundek

pantek

babi lawak sial!!!!!

bersaksikan anas,pipiy n jali aku gelak sorg di antara katil wadi n jali..hahahahaha..lawak sial....mak ko sempoi kan?jom tukar mak?

hilman.teddy said...

hahahaha. bodoh la ko ni jen.
mane boleh. gua syg mak gua tahu. =D

syed mohamed bin syed hassan (jen) said...

hahaha..xpe r..aku ade ko pon da ok..huahaha..

woi cina!mai dota lagi la mlm ni..no leaver..macibai

hilman.teddy said...

hahaha.baik bos! =D

ninanoOna~~ said...

mai sini aku nk ajaq hang speaking utara~~
kompem lulus dgn cemerlang..
wakakakakaka~~

hilman.teddy said...

ok cikgu! bile start tuition ni?

ninanoOna~~ said...

anytime anywhere...
hahhaah~~
jgn lupa yuran pendahuluan~~
hik3..

hilman.teddy said...

haha. brape je? huhu.

ninanoOna~~ said...

huhuhu~~
ye la 2..
lawak la hang ni..

Ries Lee said...

tak per...
untuk kesejahteraan mak kau...

aQ!da said...

hahaha.. tu da lame die pendam kot tu..
titibe je nk kuar ari tu.. hahahahahaahaha

melatidaisy said...

sy hanya mampu tergelak..

simpati pon ade..huhu :)

teddy said...

ries-haha. yela tu.gua terima dengna rela je. =D

aqida-mungkin lah. dari kecik kot. haha.

melati-gelak? mahu jagaaa aa. =p

Emon. said...

hahahaha lawaaaaaaak