tulisan lelaki

saya tidak pernah kisah jika awak mahu bersembang dengan lelaki lain. juga tidak menjadi masalah jika awak ingin berkawan dengan mereka. tapi, kalau dah sampai awak terkinja2 depan saya, melompat2 tak tentu pasal berjumpa dengan salah seorang dari kawan awak. itu, mengganggu perasaan sebenarnya. lagi2, jika tidak pun kenalkan dia pada saya. dan lebih bangsat, awak boleh bersembang dengan dia lebih 10 minit tanpa rasa saya ada disebelah awak sekarang.

saya juga tidak peduli awak nak mesej dengan sesiapa. tapi jika ia sudah pukul 2 pagi, keadaan itu agak merunsingkan. apa sahaja yang penting sangat sampai pukul 2 pagi pun nak bermesej lagi.
 

dan bila saya puji awak cantik hari ini, puji awak nampak menawan hari ini. tak payah gedik2 cakap saya ada udang sebalik batu. apa yang keluar dari mulut saya itu, itulah yang paling saya nak awak tahu setiap hari dan memang benar2 saya maksudkan.
 

dan kalau awak nak tahu, perkara terindah tentang perempuan bila awak mampu meyakinkan diri sendiri dan pada masa yang sama dengan orang sekeliling.

biar saya bayarkan mee goreng awak. jangan rasa itu sesuatu yang buruk untuk awak. saya senang bila dapat melakukannya. dan lebih senang, bila hanya awak tersenyum dan ucapkan terima kasih pada saya.


cium bila tiada siapa yang melihat. tapi, jika ciuman itu diberikan ketika ada orang lain yang melihat itu lebih menggoncang jiwa sayang saya pada awak.

lagi, tak perlu berhias lebih2. tak kisah lah kalau bukan untuk saya pun. tak perlu. tak perlu keratan kain di celah peha. tak perlu make-up tebal menggunung.


mata ini mahu melihat diri sebenar awak. bukan sebarang watak lain yang awak agung lalu bawakan. 

jangan ambil semua yang saya katakan serius. kiasan adalah hal yang paling indah. jangan mudah terasa lalu marah2, cari keindahan dalam kiasan itu. 

berhentilah agungkan majalah dan media. jadi diri sendiri. 

tak perlu kecoh Chris Brown, Brad Pitt, Fahrin Ahmad ataupun Maher Zain hot gila babi depan saya. bukan dengki atau menjengkelkan, cuma saya tak peduli. awak dah ada saya untuk itu.
 

Ada apa dengan perkataan kacak dan comel?
 

saya lebih gemar disambut "Hey si kacak!" daripada "Hei baby atau Hei sexie!" atau apapun yang anda boleh panggil.
 

tapi di sudut lain, saya tak kata pun saya tidak suka jika anda gelarkan dengan panggilan lain.
 

dan yang paling penting, untuk seseorang perempuan. anda perlu tahu, jika seseorang lelaki itu tidak melayan anda dengan baik. jangan tunggu dia untuk berubah.

cari lelaki yang boleh membahagiakan, bukan yang awak ingin bahagiakan. 

tapi kalau anda percaya dengan peluang kedua, teruskan lah. cuma, jangan pernah menyesal dengan apa yang awak sudah putuskan.
 

cari lelaki yang tahu apa itu erti hormat dan kehormatan diri.
 

seseorang yang bingkas menangkap anda jika anda terjatuh.
seseorang yang tahu dan akan buat anda senyum.
seseorang yang tahu apa yang anda suka dan perlukan. 
seseorang yang akan bersama anda walaupun anda telah terbuat satu kesalahan. 
seseorang yang akan terus mencintai anda, dan tidak pernah peduli dengan layanan buruk anda. 
seseorang yang akan berhenti membuat sesuatu semata2 hanya untuk melihat anda di mata. 

dan berkata. "gua cinta lu" dengan benar-benar dan bersungguh-sungguh.
 

akhir kata, berikan lah kesempatan untuk lelaki2 yang baik berada dalam hidup anda.

***
artikel ini gua jumpa. sangat menarik. bagi gua memang ditulis dari satu hati lelaki yang paling jujur. gua translate ke bahasa melayu sebagai medium dalam tulisan ini. mana2 pihak yang lebih gemar baca dalam bahasa inggeris, kau orang boleh baca dekat tumblr dia ini. 

p/s-cari lelaki yang sanggup tekan 'pause' bila dia tengah main game, semata2 untuk menjawab panggilan awak ataupun balas sms awak.

15 comments:

Anonymous said...

lelaki kalau dah ber-dota, takde nya diorang nak pause! haha.

hilman.fikry said...

awak tak cari, ada je yang sanggup pause.
gua tertanya2 jgk gerangan siapakah saudari anon ni.

Anonymous said...

satu dalam sejuta mungkin.

mia sephia said...

i couldn't agree more :) beruntunglah kalau jumpa yang macam tu ~

hilman.fikry said...

cik anon-tak cari tak tahu.

mia-tuhan dah cakap, orang baik, pasangan nya baik lah. so, nak yang baik. kena lah jadi yang baik jugak. =D

Anonymous said...

yeaahhh, i have him. the only one yang sanggup pause masa main game just to reply my sms, the one yang sanggup keluar at 2am bila saya cakap saya lapar. tidak terbayang rasanya andai saya kehilangan dia :)

hilman.fikry said...

haha, happy for you cik anon. =D

Amal said...

i've met someone yang tekan pause masa main dota bila aku call. tapi.....

ah lupakan. haha

n!da said...

begenang ayaq mata aku dok bace mende nih.. setan betol.

cik bunga said...

hey kamu...
kalau lelaki macam nie still wujud di dunia...
saya orang pertama pergi meminang dia.. tapi mungkin hasrat saya xkan jadi..coz lelaki macam nie mungkin da tak wujud

Farah Lavida said...

yes. mmg ada lelaki yg snggup tkan pause bila dye tgah maen game n he's ur fren -fierdous zaki..we have been 2gether for 4 years++

yeah,feel so glad cz i found him =)..

Cik Eka said...

suka ayat bes yg paling bawah..
cr lelaki yg sanggup tekan pause bila men game kalau kita kol..mmg ade..
hehehe..

follow awk

kmvsblogger said...

Indah sungguh kata-kata

Asha Shalina said...

mcm belum jumpa je lelaki yg sanggup tekan pause masa main game..pasal saya kalau main game pun takkan pause punya. hahaha

nulat said...

i like the p/s most!